RIVERS

Мобилност в Порто

1Мобилност в Порто

От 6 до 12 ноември учители и ученици от Начално училище „Инж. Вълков“ от гр. Луковит осъществиха мобилност по Проект Еразъм: R.I.V.E.R.S. (Проект, фокусиран върху устойчивостта и опазването на околната среда) в Португалия.

В понеделник беше открита срещата с изключително атрактивни танци и песни от учениците в училището. Дейностите започнаха в Casado Alto в церемония по посрещане, която отвори сърцата на партньорите от България, Гърция, Литва, Хърватия и Словакия.

На церемонията присъства и председателя на енорийския съвет Isabel Carvalho, която се обърна към делегациите с няколко думи за добре дошли. Проведе се среща с директора д-р Серджо Алмейда, който придружи гостите из цялото училище и представи португалската образователна система. Следобед бяхме приети в енорийския съвет Pedrouços в лицето на д-р Isabel Barreira и д-р Sandra Abreu, които посрещнаха с радост екипа на проекта и презентираха организация дейността, която енорията Pedroučos е изградила по отношение на реките и почистването на улиците в града.

Последва официалното посещение в кметството Мая, където бяхме топло приети в лицето на д-р Júlio Guimarães и д-р Paulo Gonçalves, които споделиха с групата тревогите, борбите и постиженията по отношение на екологичното образование и Развитието на Устойчива инициатива на Община Мая, свързани с този въпрос. Г-н Mário Aguiar ни осигури превода и поведе групата за изкачване до Torre do Lidador , където се насладихме на гледката на град Мая, който е на 92 м надморска височина, видян от различни ъгли.

Работата във вторник започна в библиотеката на EB23 и Pedrouços Secondary, с презентации, направени от ученици от 6 страни партньори, относно пречистването на отпадъчни води в тяхната местност. Учениците Красимир Красимиров, Силвестър Шибилов и Стивън Серафимов представиха местната пречиствателна станция и етапите за пречистване на водата в гр. Луковит. Тази дейност бе разработена в предварителния период от учениците от 4а и 4б клас в училището,които посетиха станцията и се запознаха с технологичния процес. След презентациите групата посети ETAR de Ponte de Moreira, за да види на място всички процедури, описани в презентациите. След обяд групата беше приветствана в Начално училище EB do Paço, за да присъства на лекция за природните бедствия. Това обучение беше проведено от пожарникари, принадлежащи към доброволческия пожарникарски екип в Pedrouços. Посетихме няколко класни стаи, общувахме за кратко с учениците и прекрасните им преподаватели.

През третия ден стартирахме дейностите с учебно посещение на ЛИПОР, референтен субект в областта на устойчивото управление на градските отпадъци.

Това посещение започна в Центъра за възстановяване и повторна употреба, където посетителите бяха поканени да видят различни начини за даване на нов живот на използваните стоки, материали и продукти, като по този начин се допринася за предотвратяване на замърсяването на околната среда. Групата беше предизвикана да участва в творческа работилница, превръщаща стара тениска от страната си в екологична чанта за пазаруване.

Последваха обиколка в екологичната градина , пространство за споделяне на знания и добри екологични практики.

С посещение на Центъра за сортиране беше проследен пътя на отпадъците, след като ги доставят за рециклиране, докато ги изпратят в рециклиращата индустрия.

Тази политика на рециклиране насърчава опазването на околната среда, предотвратява всякакви форми на замърсяване, насърчава борбата с изменението на климата и т.н.

Този ден обядът беше вкусен в Ribeira do Porto, последван от панорамен круиз на 6-те моста, който изненада всички с естествената красота на река Дуро, давайки на групата възможност да оцени малко от културното наследство на Порто.

Четвъртият ден беше слънчев, ученици и учители посетиха парка Авиосо, разположен в енорията Cast êlo da Maia, третият по големина парк в градския район на Порто. В целия си район паркът разполага с пространство за живот на различни видове фауна и флора, храсти места, водни трасета и няколко туристически пътеки, на които да се насладят посетителите на района.

Следобед се гмурнахме във фантастичния подводен свят и пътувахме до дълбините на океаните, за да открием над 3000 невероятни и любопитни същества в аквариума Sea Life. Преди края на деня отидохме да видим Praia de Matosinhos, където учители и ученици събраха незабравими спомени.

Рано сутринта, в края на фантастичната седмица на споделяне и учене, групата се събра в училищния щаб, за да подготви своите обещания към майката природа. Учителите и учениците се замислиха върху навиците, които възнамеряват да променят, и други, които възнамеряват да приемат, за да уважават и ценят повече това ценно богатство - ПРИРОДАТА.

След като написахме своите обещания, групата се отправи към градския парк dos Amores край реката, на тихо и вдъхновяващо място открихме "Дървото на обещанията" След този прост, но много красив момент, следобедът беше прекаран в Baixa do Porto за малко свободно време и пазаруване. През нощта групата се събра за последен път, за да участва във финалната прощална вечеря. Беше красива, емоционална и много топла португалска вечер, когато Фолклорната група "Цвете от лен", представи на партньорите традиционни песни, танци и обичаи в Португалия.

Соня Лопес – португалският координатор се обърна много емоционално към всички с думите:“ Беше удоволствие за нас да ви имаме тук!Нашият дом вече е и ваш! Обичаме ви! Нашият незабравим приятел Жозе Карлос Ферейра запечата всички моменти и емоции по време на срещата,подари ни незабравимо видео, запечатило радостта и удоволствието на лицата на всички участници в мобилността. На следващия ден делегациите поеха пътя към дома…

Еразъм+ R.I.V.E.R.S продължава в Словакия в края на месец март.

Прочети още...

„RIVERS“ по ключова дейност (КД2) „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”

DSCF4912В  рамките на европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“   Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“ гр.Луковит  работи по двугодишен проект „RIVERS“ по  ключова дейност (КД2) „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”.

От 11 до 16 октомври училището е домакин на първата международна среща по проекта. В нея  участват учители и ученици от Литва, Португалия, Хърватска и Гърция. Участниците в срещата бяха посрещнати на летището в гр. София от домакините.

Делегацията посети училището. Гостите бяха посрещнати по традиция с хляб и сол.Те участваха в  официалната церемония, организирана от домакините.

Директорът на училището, г-жа Цветкова приветства гостите с „Добре дошли“ . Откриването на работната седмица бе уважено от г-жа Виолета Йорданова- главен експерт Образование. Тя поздрави гостите и изрази задоволството си от участието на училището в проекта RIVERS , сподели, че участието в европейски проекти открива нови възможности за развитие и поддържане на културния диалог между партньорите, фокусиран върху комуникацията, споделяне на опита и работата по нови иновативни методи с цел разпространение на добрите практики. С песни и танци  учениците поздравиха  гостите. Разходката из училищната сграда впечатли партньорите. Ученици показаха класните стаи, двора на училището и спортната база. Посетиха и групата за задължително предучилищно обучение към училището. На специален щанд бяха изложени материали, изработени от ученици по различните дейности на проекта. Гостите участваха в различни дейности, които предварително бяха планирани. Всяка страна –партньор представи с презентация своето училище и река.  Всички заедно създадоха мини еко-система в двора на училището, като символ на приятелство и добронамереност. Беше проведен Workshop на тема „Алкализация на водата“ по време на който учителят Тодор Атанасов демонстрира ползите от химичния процес и разказа  на  учениците и учителите, че алкалната вода  нормализира нивата на pH в организма, хидратира, предпазва тялото от свободните радикали, помага при киселинен рефлукс и удължава живота. Впечатлени от йонизаторите  за жива алкална вода, учениците с интерес участваха в експериментите за преобразуване на водата.

Прочети още...

Стартираха дейностите по втората част – С2 Природни ресурси по проект RIVERS, Еразъм+

Начално училище „Инж. Георги И. Вълков“ стартира дейностите по втората част – С2 Природни ресурси по проект RIVERS, Еразъм+

Рециклирането е един от най-добрите начини да окажем положително влияние на света, в който живеем. То е важно както за околната среда, така и за самите нас. Количеството боклук, което произвеждаме, се увеличава с бързи темпове, затова е необходимо да действаме бързо. Освен това промишлеността в днешно време е огромна и ние всички сме затрупани от нови и нови предмети, които искаме да имаме.

Учениците от 4а и 4б клас се включиха активно в тази дейност. Госпожа Габриела Пейчева организира урок - беседа с учениците. С помощта на интересни ресурси и презентация преподавателят ги запозна с видовете отпадъчни материали, които подлежат на рециклиране, с местата „депата“, където това се случва както и ползата от рециклирането като дейност. Интересни мнения и предложения представиха някои ученици за това, какво можем да използваме от материал, който вече не ни е нужен и как отпадъчен материал да използваме полезно. Учениците заедно формираха основните причини за рециклирането.

1. Рециклирането спестява енергия.

2. Рециклирането намалява сметищата.

3. Рециклирането запазва нашите ресурси и защитава дивата природа.

4. Рециклирането е добро за икономиката.

5. Рециклирането помага за справянето с климатичните проблеми.

Учениците от двата четвърти класа организираха творческа работилница, наречена „Изкуство от отпадъчни материали“. Под ръководството на техните учители госпожа Ани Нейкова и госпожа Калинка Калчева с много желание, сръчност и любов изработиха уникати от рециклирани материали. Впечатляващи с неповторимостта и разнообразието си бяха картичките, цветята и предметите, сътворени от трудолюбивите детски ръце.

Като втора дейност по проект R.I.V.E.R.S. програма Еразъм+, КД 229. беше възложено на третите и четвъртите класове да рисуват рисунки на тема „Моят екологичен град“ . Учениците рисуваха с голям ентусиазъм. Претвориха с лист и бои мечтите си за по-красив и по- чист град. Някои от тях нарисуваха своя „Град на бъдещето“. Дейността беше изпълнена с голямо желание и хъс от страна на учениците. Най- добрите творби бяха оценени и бяха включени в изложба в училището.

Отличените ученици са:

  • Мелинда Красимирова, Еми Тошкова, Нихал Димчева от 3а клас, с класен ръководител г-жа Василена Димитрова;
  • Юлия Радославова от 3б клас, с класен ръководител г-жа Пенка Йотова;
  • Виктория Господинова от 3в клас, с класен ръководител г-жа Силвия Петкова;
  • От 4а клас Валенсио Вихъров и Валентина Николова, с класен ръководител Ани Нейкова показаха по иновативен начин виждането си за родния град,
  • Анжела Бориславова и Николета Костова от 4б клас под ръководството на своя класен ръководител г-жа Калинка Калчева, със своите рисунки направиха едно своеобразно пътешествие в бъдещето.

Последната от предвидените дейности от втората мобилност С2 по проект R.I.V.E.R.S. програма Еразъм+ КД 229 беше изучаване на защитени растения и животни от Червената книга. Госпожа Петя Вълчанова и 2б клас в продължение на седмица организираха пътешествие със защитените растения и животни на България, записани в Червената книга. Червената книга на Република България със защитените видове растения, гъби, животни и местообитания предизвика интереса на децата. Животните и растенията са природно богатство, което те опознаха, обикнаха и разбраха как да опазват. Много животински и растителни видове са пред изчезване. Списъкът им се пази в Червената книга. Беше проведен интегриран урок по темата. В резултат на общите усилия учениците изработиха лапбук. Освен интересна информация за местообитанията им и нуждата от опазването им, учениците научиха с какво се хранят животните и птиците. Най-много оживление сред второкласниците предизвика прослушването на различните звуци, които птиците издават –при търсене на партньор, при тревога, в полет.

Четвъртокласниците от 4б клас с ръководител Калинка Калчева също проведоха занимания за защитените птици и лечебните растения в района на Луковит. Всеки ученик беше намерил информация за застрашено животно и растение. Към всяка информация имаше снимка или направена от тях илюстрация. Те направиха нов прочит на книгата, сравнявайки новото издание с това от преди 20 години. Беше обърнато внимание на модела на представяне на всеки вид, новите категории на застрашеност и любопитни факти за защитените видове скален орел, ливаден дърдавец, лешояд, видра, прилепи, пъстрия пор, рис и сухоземна костенурка, кафявата мечка и др. Учениците споделиха своите виждания за причините за загубата на биологични видове и начините за тяхното опазване. Изводът е, че трябва да внимаваме, защото нашата безотговорност може да доведе до безвъзвратното изчезване на много животински видове.

Втората част от беседата бе посветена на лечебните растения. Учениците научиха, че България е една от водещите страни по износ на билки в света – нареждайки се на 4-то място. Разпознаха част от растенията, които са срещали в природата и са брали със своите родители – коприва, бъз и други, научиха повече за полезните им свойства и употребата им за лечение на различни заболявания. Учениците с интерес записаха страници в Интернет, на които ще могат да продължат да четат повече за растенията и животните в България, за да могат да ги разпознават и при разходките си сред природата. Учениците достигнаха до извода, че от всички нас зависи опазването на природата. С помощта на класния ръководител беше изработена Червена книга - ученически вариант със защитени видове растения и животни.

Сърфирам безопасно

 

148096934 10221143382347031 8053780211364503524 n

Днес се отбелязва Международният ден за безопасен интернет. Той се организира за първи път през 2004 г. по инициатива на Европейската мрежа на центровете за безопасен интернет „ИнСейф“, действаща в рамките на програмата на Европейската комисия „Безопасен интернет“. На този ден в над 110 страни по света се организират хиляди мероприятия с цел да се повиши осведомеността на милиардите интернет потребители за културното общуване в мрежата, както и за възможните опасности онлайн. Екипът, участващ в действащите Еразъм+ проекти от НУ“Инж.Георги И.Вълков“ се включи в инициативата като обмени опит и ресурси в областта на интернет безопасността на учениците. Образователните семинари по темата информираха учениците как да разпознават фалшивите новини в интернет, рисковете, които носят и как да се предпазват. Преподавателите акцентираха върху теми, свързани с кражби или злонамерени опити за придобиване на лични данни. Учениците гледаха образователни вида и дискутираха темите, включвайки се в разнообразни дейности: ползи и вреди от интернет, за какво се използва интернет, как да разпознаят фалшива информация, кибер полиция, търсачки за деца, кибер тормоз, защита на личните данни и правила за безопасен интернет.

R.I.V.E.R.S

10От самото начало платформата eTwinning играе важна роля за установяване на сътрудничеството между членовете на нашия проект, както учители, така и ученици. На 20.09.2020 г. стартирахме eTwinning проекта  R.I.V.E.R.S, който  бе основан от българския и словенския координатори . И двата екипа бяха отговорни за управлението на проекта, създаването на страниците и подпомагането на партньорите, които не бяха достатъчно опитни в използването на платформата eTwinning. Можете да видите всички задачи и материалите, качени в проекта, ако посетите началната му страница

 https://twinspace.etwinning.net/123302/pages/page/1095596

Повечето страници и дейностите са публични, така че повече хора имат достъп до тях, но за тези, които не са, можете да посетите Twinspace на проекта като гост, като използвате потребителското име „Rivers.guest“ и паролата „rivers2020*“ . Още видеоклипове относно уроци и материали за eTwinning можете да намерите в нашия канал в YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCBRyOzbww89Rqnq5JONamDg).

 По време на проекта бяха разработени съвместни дейности с участието както на учениците, които бяха добавени като членове, но също така и за техните семейства или други хора, които се интересуват от него. Създаването на уеб страница на проекта беше възложено на гръцкия екип. http://parouden.sites.sch.gr/rivers/index.html?fbclid=IwAR0EAs9hTt6mAJNyQjRVi9FPffkCZtunKQijZ5G8LY6H-4S1eyPCKUYi35w

Сайтът е създаден на езиците на всички партньори и включва различни раздели относно информация за всяко участващо училище, като предоставя връзки към техните официални уеб страници, крайните продукти на проекта и връзки към медиите за пресата, целящи да улеснят навигацията за всички посетители и следователно дифузията да е  по-ефективна. Уеб страницата на проекта е създадена през септември 2020 г. и ще бъде достъпна за всички, които се интересуват след края на проекта през август 2022 г.