Отбелязвяне на деня ня рамската общност 8 ми април

340195514 1178979619469828 6175003792312060118 nРомската общност по цял свят отбелязва своя празник на 8 – ми април. Датата е обявена за Международен ден на ромите през 1992година. Предложението идва от страна на организацията „Романоюнион“, което е подкрепено от ООН  и Европейския съюз.

Изборът на дата не е случаен- на 8 ми април се чества освобождението на ромите от концентрационния лагер Аушвич  в края на Втората световна война. Първият цигански конгрес се провежда през 1971 година в Лондон. На конгреса са приети ромски химн и знаме.Химнът е популярната и в България песен „Джелем джелем“. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полетата в синьо и зелено. Те символизират небето и тревата, както волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра“. То присъства в ромското знаме, за да напомни за индийския произход на ромите и дългия път , който са извървели от Индия до Европа.

В НУ „Инж.Георги Иванов Вълков“ празникът беше отбелязан с литературно музикална програма в салона на училището, подготвена от учениците от 3 „б“ клас с класен ръководител г-жа Пелагия Манчева.Учениците рецитираха, пяха и запознаха слушателите с историческото значение на датата, с факти за произхода и заселването на ромите в Европа и на Балканите, за живота на ромската общност в България.Като поздрав към всички, възпитаниците изпяха  песен за „Доброто“.

По класове също бяха проведени различни мероприятия.

Учениците от първите класове с класни ръководители г-жа Василева и г-жа Петкова  четоха приказката „Тримата дървари“ от Йосиф Нунев.

 Наталия Николова – родител на ученик от 2 „а“ клас разказа на второкласниците за ромските символи – химн и знаме и тяхната история,  за невинните жертви-роми, загинали по време на Втората световна война в концентрационните лагери. Тя разясни пред учениците и ролята на образованието за  живота им. След това второкласниците  оцветиха знамето на ромите.

Образователният медиатор Виолета Георгиева проведе с  ученици от 4 „а“ клас беседа на тема „Слънцето свети еднакво за всички“ и ги запозна с ромските традиции.

Г-жа Петя Вълчанова, класен ръководител на  4 „б“клас представи пред класа презентация, свързана с живота на ромите. Презентация представи пред своите ученици и г-жа Цветанка Томова- класен ръководител на 3“а“ клас, чрез която се запознаха с възникването на празника, като ден за почит към всички жертви - стотиците роми, избити в концентрационните лагери по време на Втората световна война. След това третокласниците се в пуснаха в ритмите на кръшното ромско хоро.