Проект ERASMUS+KA122

Дейности по международна програма Erasmus+ KA122 Project Nr. 2023-1-BG01-KA122-SCH-000129407

438204509 956003749078219 3905325286230226904 nПедагогически специалисти и ученици от НУ „Инж. Вълков“, гр. Луковит взеха участие в дейности по международна програма Erasmus+ KA122 Project Nr. 2023-1-BG01-KA122-SCH-000129407, проект "Реализиране на дейности за образователна интеграция и мотивация на ромските ученици , чрез осигуряване на ефективен процес на обхват, задържане и реинтеграцията им в образователната система и развиване на STEM уменията им" в гр. Карпениси, Гърция, съвместно с колеги и ученици от прогимназията в  гр. Кедайняй в Литва.

През първия ден се осъществиха съвместни дейности по посрещане на ученици и учители, участие в тиймбилдинг, уроци за решаване на проблеми, урок по интерактивна роботика и информатика и игри в училищния двор.

Един запомнящ се втори ден, в който от международната програма Еразъм+КА122 в 3-то основно училище гр. Карпениси, екипът на началното училище участва в съвместен урок по социално-емоционални умения в час за специално образование. Заедно със своите гръцки и литовски връстници, нашите ученици анализираха какви житейски умения са важни за всеки човек, илюстрираха емоции, чрез творческа работа, украсиха училищните пространства, изпълниха и представиха задачите.

В организиран по-късно семинар ученици и учители задълбочиха знанията си за възможностите на изкуствения интелект в науката и изкуството. След семинара участниците в проекта бяха любезно приети от кмета на гр. Карпениси и приобщаващото образование беше обсъдено публично със специалистите в отдел „Основно образование“ към общината. Следобедът бе изключително активен. Имаше пешеходен преход в планината, последван от забавления на градския стадион.

Екипът от ученици и преподаватели по международната програма Еразъм + КА122 продължи с културно-познавателен ден в Гърция. В организираното пътуване всички се запознаха с културното, историческото наследство и съвременните технологии на Централна Гърция. Посетиха град Трикала, музей на градската водна мелница, която е една от най-големите в региона. Интересно беше да сравним приликите и разликите на гръцкото и българското селско стопанство. В същия ден ни бе представена и автономна кола с компютърно управление, която в момента се тества от студенти в университета. Участниците в проекта имаха възможност да се запознаят с комплекса Метеора манастири, построени върху естествени пясъчни скални стълбове на височина 300 м, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Заедно с партньорите от Литва учениците дискутираха по въпроса свъразан с достъпността до манастирите, тъй като стълбите към тях са били изковани много по-късно.

Организиран бе и четвъртият ден на мобилността във втория по големина гръцки град Солун. Ученици и учители посетиха научен център Noesis. Учениците задълбочиха знанията си за бързо променящия се свят на технологиите, нашата галактика, посетиха Луната в симулационната зала и разгледаха повърхността ѝ. Планетариумът бе домакин на лекция за нашата Вселена, последвана от прожекция и дискусия на документален филм. Всички очакваха активни дейности в Музея на технологиите, където учениците имаха възможност да разберат по-добре различни закони на физиката и древногръцките технологични изобретения. След като прекараха активен ден, участниците в проекта имаха час почивка край Егейско море.

В последния ден на мобилността в Гърция учениците и преподавателите от международната програма Erasmus+KA122 бяха наградени с международни сертификати за участие в проекта, обобщиха реализираните дейности, споделиха добър опит и впечатления и обсъдиха перспективи за нови партньорства за обмен на идеи и добри практики.

Мобилност в Гърция по програма Еразъм+, проект 2023-1-BG01-KA122-SCH-000129407

semena za sinchets metlichina 44930 6054b3b12f3f8От 08 до 15 април 2024 г. пет педагогически специалисти и четири ученици от НУ “Инж. Георги И. Вълков“- гр. Луковит участват в мобилност в Гърция по програма Еразъм+, проект 2023-1-BG01-KA122-SCH-000129407 „Реализиране на дейности за образователна интеграция и мотивация на ромските ученици чрез осигуряване на ефективен процес на обхват, задържане и реинтеграцията им в образователната система и развиване на STEM уменията им“ по Ключова дейност 1.

ERSDMUS + CORNER

1 1„Тиха нощ, свята нощ“ с омайващо ухание на вино, канела и сушени плодове, камбанен звън и една звезда високо в небето, оповестяваща раждането на Спасителя…

Атмосфера, близка до приказка, в която се преплитат още белобрад старец, няколко елена, джуджета, домашен уют и топлина. Истински празник на светлината – магия, наречена Коледа!

Коледа е време за красота! Светът около нас, затаил дъх, потъва в бялата тишина на очакването. Коледа е вълшебство, което стопля сърцата и сбъдва мечтите.

Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“блести“ в своята празнична премяна, класните стаи са украсени, елхата грее, отрупана с гирлянди и бляскави играчки. Изправени пред сиянието на този най-светъл празник възпитаниците на училището са завладени от приказната магия на Коледа . Нека да съхраним тази магия! И нека всеки от нас да почувства топлината на коледния миг, да отвори сърцето си за обич и доброта!

Както всяка Коледа от девет години до сега учениците от училището подготвиха своите топли пожелания за здраве и благоденствие ,изработвайки коледни картички за своите връстници от различни страни .

Коледните поздравления поеха дългия път до Гърция, Литва, Португалия, Турция, Хърватия, Румъния и Сърбия, където нашите партньори по проектите Еразъм+ ги очакват с нетърпение.

Празник е! Весел, красив и съдбовен! Бог се родил! Ликувайте хора! С обич подайте си дружно ръцете и нека роди се във всяко сърце Божият мъдър и свят благослов: Вяра, Надежда и силна Любов!“

ЕРАЗЪМ+

Училищните проекти по програма „Еразъм+“ са съфинансирани от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.

 

 

Прикачени файлове
1 Процедура за подбор на кандидати.docx [472.22Кб]
Публикувано Понеделник, 04 Декември 2023 от 0
2 КРИТЕРИИ учители.docx [198Кб]
Публикувано Понеделник, 04 Декември 2023 от 0
3 КРИТЕРИИ ученици.docx [199.58Кб]
Публикувано Понеделник, 04 Декември 2023 от 0
4 ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ учители.docx [219.09Кб]
Публикувано Понеделник, 04 Декември 2023 от 0
5 ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ученици.docx [216.76Кб]
Публикувано Понеделник, 04 Декември 2023 от 0
6 Декларация наказателна отговорност.docx [193.73Кб]
Публикувано Понеделник, 04 Декември 2023 от 0

Участие в структуриран курс по програма Еразъм+

406251954 641158934637939 2346073238721504434 nОт 20 до 25 ноември 2023 г. пет учители от НУ “Инж. Георги И. Вълков“- гр. Луковит  взеха участие в структуриран  курс по програма Еразъм+ на тема „Проектиране на приобщаваща учебна среда (ILE) в подкрепа на всички ученици (DILE) Дислексия и приобщаващо езиково преподаване“ “Designing Inclusive Learning Environments (ILE) to Support all Students (DILEs)/Dyslexia and Inclusive Language Teaching), като част от Еразъм+ проекта 2023-1-BG01-KA122-SCH-000129407 „Реализиране на дейности за образователна интеграция и мотивация на ромските ученици чрез осигуряване на ефективен процес на обхват, задържане и реинтеграцията им в образователната система и развиване на STEM уменията им“ по Ключова дейност 1.

Курсът бе проведен в Атина, Гърция  от сертифицираните обучители Foteini Tsioutsia Teacher Trainer и Dimitris Zisimopoulos - Course Creator от Europass Teacher Academy – Athens www.teacheracademy.eu. В обучението участие взе  директорът на училището Геновева Цветкова, заместник-директорът по учебната дейност Цветозара Теодосиева, Габриела Пейчева - старши учител по английски език и координатор на проекта, Грета Георгиева –учител начален етап и Виктория Светославова - учител в ГЦОУД. В курса участваха и учители от Румъния, Естония и Дания.

Курсът бе предвиден за учители, работещи с ученици от различни ентоси и учащи в неравностойно положение, включително такива със специални образователни потребности или мигрантски произход.

Централната тема бе осъзнаването, че процесът на обучение е не само трансфер на знания по конкретни теми в различните учебни предмети, а и сложен механизъм, базиран на сътрудничество и индивидуална колективна работа, както и на емоционални техники, които позволяват на учителите да изградят комуникативен канал със своите ученици, за да създадат безопасно място, в което те могат да развиват своите умения.

 Ден 1 – Въведение в курса и модели на увреждания. Ледоразбиващи дейности; Презентации на училищата на участниците; Социални и индивидуални/медицински модели на уврежданията. Беше представена страната, градът и училището с предварително създадено видео. Дефинира се  приобщаващото образование, ключовите му принципи и ценности. Във фокуса на дискусията беше развитието на училищното образование и обучение, както и представянето на добри практики. Важен акцент бе поставен върху основните приоритети на Програма „Еразъм+” . Преподавателите представиха своята гледна точка по отношение на европейските ценности, ползите от образователната мобилност, положителното въздействие и значението на програма „ Еразъм+“.

Ден 2 – Анализ на динамиката

Разнообразие, идентифициране на бариери пред участието и ученето, възникващи в рамките на училищата и ресурси за подкрепа на учениците;  Групова дискусия и индивидуални/екипни практически дейности.

Ден 3 – Подкрепа на разнообразието

Изготвяне на приоритети за развитие и планиране на интервенции в подкрепа на многообразието (напр. адаптиране на учебните програми, проектиране на диференцирани уроци);

Презентация на слайдове, индивидуални/екипни практически дейности.

Ден 4 – Преглед на развитието

Алтернативни учебни практики, техники, материали и свързани инструменти за оценка за преглед на развитието; Практически дейности, индивидуални/екипни практически дейности.

Ден 5 – Използване на ИКТ

Използване на ИКТ за подпомагане на всички учащи в приобщаваща среда;  Сътрудничество в рамките на училищната общност (учители, ученици, родители/болногледачи) с цел създаване на рамка от приобщаващи ценности и подкрепа на участието и постиженията на учениците в устойчиви училищни системи.

Ден 6 – Закриване на курса и културни дейности

405914906 373414558406432 417467154057433453 n

Оценка на курса: обобщение на придобитите компетенции, обратна връзка и дискусия; Издаване на Сертификат за преминат курс; Екскурзии и други външни културни дейности.

Участниците откриха важността на емоционалната интелигентност, свързана с ролята на учителите. Те научиха как да се справят с ежедневните си задачи в класната стая, използвайки здравословни техники за установяване на уверена комуникация и как да упражняват лидерство, без да бъдат агресивни. Това стана с помощтта на брейнсторминг, игри за възприятия, игра с метафори и ролеви игри, в които най-важното бе работата в екип. Как да приложим рефлексивни техники като „ Индекс за приобщаване “ в класната стая?  Важен акцент в обучението бе и управлението на конфликти, полезен инструмент за работа не само с учениците, но и с образователната среда, която включва колеги и семейства. Конфликтът не винаги трябва да се разглежда като негативно преживяване: растежът и положителните резултати могат да бъдат резултат от по-здравословните начини за развитие на диалог, с цел избягване на недоразумения и напрежение на работното място.

В курса бе обърнато внимание и на силата на въпросите чрез положителни и отрицателни презумпции. В първия случай въпросите имат способността да насърчават мисленето и саморефлексията, да създават конструктивни отговори и да мотивират действия и развитие на идеи. „Кратко обучение, фокусирано върху решенията“ беше референтният модел, за да се насърчи мисленето, базирано на решения, в техните ученици и да се избегнат нездравословни тенденции.

Придобитите нови знания, умения и компетенции, учителите ще адаптират към потребностите на всички ученици в училището, ще ги трансферират в методичното обединение и ще ги приложат в бъдещи практики и политики.

Участниците в обучителните курсове са сертифицирани и с Europass серификати, признати от Европейската комисия.

По време на форума учителите, участващи в дейностите споделиха, че обучението на открито, екипната работа, игрите за сплотяване, неформалното учене, ученето чрез правене и преживяване превръща учениците и учителите в партньори в класната стая, приобщава всички участници в учебния процес и ги мотивира за работа, учене и преподаване чрез емоции, активност и съпричастност – обмен на опит за дейности в учебните часове.

Културната програма включваше обиколка с автобус в три направления на Атина - люлката на западната цивилизация, която може да се похвали със спиращи дъха древни забележителности, вкусна средиземноморска кухня и топли и сърдечни хора. Посещение на Пирея и Атинската Ривиера, както и кварталите Монастираки, Плака и Кукаки, най-туристическите райони на Атина, които вълнуват с живописни кътчета и  служат  като уроци по история. Името Акропол произлиза от гръцките думи АКРО (което означава връх, връх) и ПОЛИС (което означава град). Следователно Акрополът означава „върхът на града“. Акрополът съдържа останките от няколко древни сгради с голямо архитектурно и историческо значение, най-известната от които е Партенонът. Партенонът е храм, посветен на богинята Атина Партенос - Атина Богородица. Музеят на Акропола е археологически музей, фокусиран върху находките от археологическия обект на Атинския акропол. Музеят е построен, за да съхранява всеки артефакт, открит върху скалата и по околните склонове от гръцката бронзова епоха до римската и византийската епоха.

Обучението на Europass Teacher Academy в Атина беше фантастично изживяване. Смес от съвместна работа и споделяне на нови и диференцирани методологии с колеги от Гърция, Румъния, Естония и Дания. В допълнение към този педагогически аспект, за нас беше привилегия да се разходим по улиците на Атина и  да се обогатим културно.

Оценяваме участието си в занятията на курса като полезно и в голямата си част пракитчески приложимо в работата ни.