Проект T.A.L.E.S.

Учители и ученици от НУ „Инж. Георги И. Вълков“ посетиха Литва по проекта „T.A.L.E.S.”

345471226 658495329460984 4737412962134407767 nОт 15 до 19 май 2023 година учители и ученици от НУ “Инж.Георги И.Вълков“, гр. Луковит осъществиха последната мобилност по двугодишният проект „T.A.L.E.S.” по ключова дейност (KA229) „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики“ в Литва. Kedainiu „Ryto прогимназия беше домакин на последния, шести краткосрочен обмен на групи ученици. В срещата участваха учители и ученици от България, Гърция, Румъния, Сърбия и Турция. Участниците в срещата бяха посрещнати на летището в столицата на Литва Вилнюс от домакините. Първият ден от срещата беше прекаран във Вилнюс. Участниците се запознаха със столицата на Литва. Освен това партньорите имаха възможност да посетят Парламента на Република Литва.

През втория заседателен ден делегациите посетиха прогимназията и гостите бяха посрещнати с традиционна питка и сол и участваха в официалната церемония, организирана от домакините. Директорът на прогимназията „Рито” в Кедайняй Светлана Денисова приветства гостите. Откриването на работната седмица бе уважено от кмета на град Кедайняй Валентинас Тамулис, който изрази задоволството си от участието на прогимназията в „T.A.L.E.S.“ проекта. Той сподели, че участието в европейски проекти отваря нови възможности за развитие и поддържане на културен диалог между партньорите, насочен към комуникация, споделяне на опит и работа по нови иновативни методи за разпространение на добри практики. С песни, танци учениците поздравиха гостите. Разходката из сградата на училището впечатли партньорите. Учениците показаха класните стаи, двора на гимназията и други съоръжения. След обиколката на прогимназията всички делегации участваха в работилницата „Моята къща, моята крепост!!!“ за ученици и учители ,която бе организирана от учители по технологии от прогимназията. По време на тази дейност всеки направи и украси къщата като символ на място, където си заобиколен от обичани хора и където израстваш като истински гражданин.

Третият ден започна с още една полезна и интересна дейност. Той беше посветен на театъра. От детството си обичаме приказките, те помагат на децата да разберат света около тях и ги учат как да се държат в конкретни ситуации. Ето защо основната насоченост на прогимназията е художествена. Учениците получават основните житейски и емоционални умения чрез драма, песни, танци, изкуство и др. Учениците от началните класове представиха своето театрално представление „Цветове“. Всички участници участваха в дигитален семинар „Trail of angels” в Каунас и се запознаха с известния литовски художник M. K. Čiurlionis. В края на деня партньорите по проекта посетиха музикалния театър на Каунас и бяха впечатлени от танцовия спектакъл „Eglė žalčių karalienė“.

Четвъртият ден от срещата беше наситен с дейности. Денят започна с представяне на приказки в различни области на изкуствата. Всички ученици използваха английски език в своите драматизации. По време на драматизациите учениците придобиха нови социални умения, подобриха английския си език, станаха членове на екип. Това им даде възможност да създадат нови запознанства и да създадат нови приятелства. Всички учители и ученици участваха в работилницата „Домакинята“. Икономката е добрият дух на къщата, пазителят на къщата. Всеки участник сам изработи своя икономка и я донесе у дома. Ученици от всички участващи страни заедно с литовските ученици имаха забавна дейност – дигитална работилница – състезание „Знам много добре всички приказки“, използвайки програмата на www.jigsawplanet.com. Използваха картинки от драматизираните приказки и съставиха пъзели по тях. Всички снимки с готови пъзели бяха поставени в padlet: https://padlet.com/…/erasmus-t-a-l-e-s-i-know-all-tales….

След това учител и ученици участваха в семинара: „Защо съм тук?“. По време на семинара участниците бяха обучени как да се справят със стреса и страха чрез практически дейности, как да работят в екип и как да вземат общи решения. Учениците придобиха по-голямо самочувствие. Денят завърши с оценка на мобилността. Последният ден на срещата беше ден на културата. Гости от всички страни научиха всичко за балтийския кехлибар. Беше им представена легендата „Jurate ir Kastytis“, дори повече, участниците играха в драматичната дейност.

Срещата завърши със среща на координаторите, на която бяха оценени и обсъдени всички изпълнени дейности. Бяха раздадени задачи за написване на финален доклад. Беше планирано разпространението на всички дейности по проекта.

Представители на Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“ участваха в мобилност по проект Еразъм+ в Румъния

313089349 627860608807630 7397445047630991370 nОт 17 до 21 октомври 2022 г. Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“ участва в мобилност по проект Еразъм+ в Румъния. Румънското училище беше домакин на четвъртата среща по международния проект „TALES“. Участваха учители и ученици от България, Гърция, Литва, Сърбия и Турция.

Сутринта на първия ден (17-10-2022 г.) делегациите посетиха училището и бяха радушно посрещнати от учителите и учениците. Директорът на училището г-жа Родика Драгомир , говори с топли думи за участието в европейски проекти и се спря на теоретичната рамка на срещата, свързана с проблемите на юношеството и приказката като текстов жанр.

Учениците разведоха посетителите из класните стаи и двора. След това се състоя церемонията по посрещане с представяне на танци и песни от учениците на румънското училище. След церемонията по приемането учениците присъстваха на работилница, в която анализираха значението на румънската приказка, озаглавена „ Харап Алп“ и я видяха оживена с куклено представление, представено от двама ученици от местното училище.

След това делегациите посетиха Кметството на Окна Сибиулуй . Там кметът Клаудиу Претеску заедно със заместник-кмета Камелия Карабуля, приветстваха гостите и им поднесоха символични подаръци от името на общината. „Радвам се да ви видя отново и бих искал да отбележа, че приятелството между вас и общността на Окна Сибиулуй става все по-силно с течение на времето. Проектът, който изпълнявате, е печеливш за всички и извън конкретните ползи, търсени чрез дейностите, включени в проекта, културният обмен, който се осъществява между общностите във всяка страна, е много важен. Всички идваме от страни, които имат много общи неща и затова за всички ни е много по-лесно да се сближим, да се разберем и да създадем приятели. Много ми се иска и след края на проекта близките отношения, които се затвърдиха през трите години, да продължат и да се радваме на всичко, което можем да си предложим. Пожелавам на всички приятен престой и ви изпращам от името на общността искрена мисъл за приятелство „, каза г-н Претеску . На свой ред партньорите от чужбина поднесоха специални традиционни подаръци . Следобед делегациите посетиха местните езера, които са много богати на минерални соли и които също са атракция в региона, което прави Окна важна лятна дестинация за жители от цяла Румъния. Следобед се проведе международен семинар на тема „Предразсъдъци и стереотипи в приказките на различни страни“.

През втория ден (18.10.2022 г.) гостите посетиха музея АСТРА, където бяха впечатлени от огромната площ, която заема, тъй като е музей на открито, в който са преместени традиционни средновековни сгради от всички региони на страната камък по камък (цели църкви, къщи, мелници и т.н. ), които са показани в хронологичен ред. Там учениците участваха в работилница по традиционни мотиви и изработиха собствена украса за глинени артефакти. На връщане те разгледаха град Сибиу и неговия исторически център, който е особено живописен със средновековни сгради, множество църкви от всички деноминации, но също така и къщи с характерни покривни прозорци, които приличат на очи.

На третия ден от програмата ( 19.10.2022) гостите посетиха град Фагараш, замъка Ръшнов и кулата на Дракула в замъка Бран. Въпреки че замъкът се използва предимно като туристическа атракция, легендарният граф Дракула и мистериите на Карпатите и Трансилвания дадоха повод за плодотворен диалог между ученици и учители.

Четвъртък 20 октомври 2023 г. (четвърти ден) започна в училище със семинар за учителите под надслов „Повишаване на самочувствието и мотивацията чрез четене“. Учениците участваха в работилница по физика, математика и роботика. След това делегациите посетиха тематичния парк „Приказката на календара“ в Порубаку де Сус , където децата проведоха workshop по сладкарство и в същото време обиколиха прекрасен свят, пълен с вещици и елфи, в 12 къщи, посветени на всеки от 12 месеца в годината. Есенните цветове на съседната гора и приказната атмосфера придадоха на посещението мечтано съдържание.

Вечерта на същия ден домакините организираха прощална вечеря, на която бяха връчени документите за участие и всички делегации представиха танци от родния си край. Сърцата на всички обаче бяха откраднати от две млади ученички , които изпяха румънски песни по уникален начин.

Последният ден от програмата беше посветен на румънската история и гостите посетиха първата столица на Румъния, град Алба Юлия. Там те се възхитиха на изящните скулптури, които красят улиците на стария град, древните римски и средновековни укрепления, както и митрополитската църква, която в този ден се празнуваше със светите мощи на Свети Параскев от Яш.

Делегациите завършиха обиколката си с посещение на историческия замък Корвидор в Хунедоара, където бяха изумени от естествената красота на района и сложната архитектура на сградата.

„Инж. Г. И. Вълков“ бе домакин на среща по проект T.A.L.E.S.

278794229 10223542962615038 7789712550349614263 nВ рамките на Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“ Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“ гр.Луковит работи по двугодишен проект T.A.L.E.S. по ключова дейност (КД2) „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”. От 11 до 16 април учебното заведение бе домакин на втората международна среща по проекта. В нея се включиха 13 учители и 17 ученици от Литва, Румъния, Сърбия, Турция и Гърция. Част от участниците бяха посрещнати на летището в гр. София от домакините, а останалите , които пристигнаха с автобуси директно в хотел „Дипломат Плаза“.

Делегацията посети училището и гостите бяха посрещнати с традиционните хляб и сол и участваха в официалната церемония организирана от домакините.

Директора на училището г-жа Геновева Цветкова приветства гостите с „Добре дошли“. Откриването на работната седмица беше уважено от зам.-кмета на община Луковит г-н Георги Георгиев, г-жа Стела Любомирова- Началник отдел „Образование, култура, социални и младежки дейнсти“, г-жа Виолета Йорданова- главен експерт „Образование“. Г-н Георгиев поздрави гостите с добре дошли и изрази задоволството си във връзка с участието на училището в проекта T.A.L.E.S . Той сподели, че включването в европейски проекти открива нови възможности за развитие и поддържането на културния диалог между партньорите, фокусиран върху комуникацията, споделяне на опита и работата по нови иновативни методи, с цел разпространение на добрите практики. С песни, танци учениците поздравиха гостите. Разходката из училищната сграда впечатли партньорите.

Учениците показаха класните стаи, двора  и спортната база. Беше разгледана и детската градина към училището. На специален щанд бяха изложени материали, изготвени от ученици по различните дейности на проекта.  Гостите участваха в разнообразни активности, които предварително бяха планирани.

Всяка страна –партньор представи драматизация на традиционна народна приказка, която беше илюстрирана и отпечатана в книга“Приказки“ по време на предварителните дейности в платформата Etwenning.

Учениците участваха в тренинг и отборни игри „Емоционалната интелигентност ни прави мъдри“, където се приложиха интерактивни модели за развитие на личностни и социални умения. Обучението показа връзката между емоционалната интелигентност и щастието, уважаване на различията, разбиране на темперамент и намеренията на другите. С интересни игри бяха провокирани отборите да изразят своето виждане по зададените задачи и да разберат , че специалните знания са за специални хора.

Зам.-кметът г-н Георгиев и секретарят на община Луковит г-жа Камелия Василева се срещнаха с представителите на училищата, участващи в международния проект. Те приветстваха гостите, представиха града и общината, както и акцентите в образователната политика. Запознаха се с резултатите от дейностите по проекта до момента и подариха на гостите сувенири и материали, представящи страната и района.

Гостите посетиха Геопарк „Искър-Златна Панега“ и водния атракцион„Златен парк“. Едно от най-забележителните неща в парка е малка къщичка, която буквално е кацнала в язовир „Луковит“. Програмата завърши с посещение на пещера Проходна „Очите на бога“ – една от най-известните пещери в карстовия район на община Луковит, най-дългият пещерен тунел в България, с дължина 365 метра и височина на входовете 56 метра.

Вторият ден от срещата започна със заседание на координаторите на проекта. Като значим резултат от работата  участниците посочват познаването на новите тенденции в сферата на образованието, развитието на творческия потенциал за иновации, възможността за обмяна на добри педагогически практики. В хода на работната среща се направи оценка на нивото на изпълнение на дейностите по проекта и се обсъдиха предстоящите дейности за следващата мобилност в Гърция през май.

Беше представен филм за богатствата на България. (CLIL), който показа изключително богатото културно-историческо наследство, уникалната природа и природните феномени, пръснати из цялата страна. Проведе се Workshop Treasure Hunters с участието на всички ученици. Беше предоставен работен лист с въпроси, свързани с историята, културата и бита на България. Участниците, разделени на шест отбора, откриха и събраха парчета от исторически обект, докато стигнат до крайната си цел и сглобиха образите на предмети от Панагюрското златно съкровище.

„От сандъка на баба“ – цветна изложба на съкровищата от народния бит, съхранявани в стари скринове беше пресъздаден уюта, бита и традициите на българския дом от миналия век.

Работилница на занаятите- плетене с две игли – учениците, разделени на 6 отбора се научиха да плетат с прежда и две игли. Производство на плетена лента за глава.

След обяд дейностите продължиха с workshop „Национална съкровищница“ Ритуална народна кукла – презентация на народни носии от различните краища на България. Изработване на традиционна народна кукла. Майсторски клас.

Делегациите посетиха местния културен дом НЧ “Съзнание-1895“. Разучаваха основните стъпки на българския народен танц- дайчово хоро. Видеозапис и трансфер на придобитите знания в страни партньори. Магията на българските народни танци, историята и символиката на хората в колективния танц. Практически занаят по народни танци за всички ученици и учители. Разнообразието от народни носии от различни области.

Третият работен ден започна с провеждането на Международен семинар на тема „ Професионален стрес-техники за контрол на стреса. Невербална междукултурна комуникация” . Превенцията на стреса на работното място е един от приоритетите на съвременното общество. Темата за професионалния стрес и последиците от него е изключително актуална в световен мащаб.

След обяд учители и ученици отпътуваха за гр. Троян, където посетиха Троянския манастир. След това се отправиха за с. Орешак, където посетиха Националното изложение на художествените занаяти и изкуства. Учениците участваха в организиран workshop и изработиха със собствените си ръце глинени съдове. Денят завърши с вечеря в гр.Троян.

През четвъртия ден от мобилността транснационалната среща продължи с културно посещение на старата българска столица Велико Търново. Делегацията бе в най-значимата крепост на величествения Търновград, мястото, от което е била управлявана Втората българска държава. След това се разходиха по Самоводската Чаршия, която е архитектурна, музейна и историческа забележителност.

На официална вечеря бяха връчени сертификати за участие в международната среща на всички.

Последния ден от международната среща беше в столицата, където участниците направиха пешеходна обиколка на забележителностите на града, посетиха Софийския университет „Свети Свети Климент Охридски“, Президентството, сградата на Министерство на образование и науката и Парламента, катедралата „Александър Невски“, както и Националния археологически институт с музей при Българската Академия на науките.

Учители и ученици от – Румъния, Литва, Гърция, Турция и Сърбия напуснаха страната ни изпълнени с безброй емоции и топли чувства. Работата по стратегическите партньорства в областта на образованието включва дейности, които насърчават разпространението на най-добрите практики за преподаване и учене, развитие на иновативни методи и учебни програми, професионално развитие. Проектът допринася за повишаване квалификацията на учителите чрез актуализирани иновативни стратегии и използване на съвременни образователни технологии.

Габриела Пейчева, координатор на проекта

 

Учители и ученици от НУ „Инж. Вълков“ участваха в първата среща по проект TALES в Турция

275903762 10223394052292373 6867026046479107720 nОт 7 до 11 март 2022 г. учители и ученици от Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“ осъществиха първата по проект TALES мобилност в Турция. Домакин беше частният колеж в град Акхисар. Участваха учители и ученици от България, Гърция, Литва, Румъния и Сърбия. Първоначално тази среща беше насрочена за октомври 2020 г., но поради кризата с коронавируса тя беше официално отложена за октомври 2021 г., а след това за март 2022 г.

Пристигането на всички делегации се състоя до неделя вечерта в град Акхисар (древна Тиатеира).

Сутринта на първия ден (07.03.2022 г.) посетихме училището и получихме топло посрещане от учители и ученици. Собственикът на училището г-н Халил Вехби Башаран говори приятелски за участието в европейски проекти, защото те отварят нови възможности за развитие и поддържане на културен диалог между участниците, с акцент върху комуникацията, тъй като споделят опит и работят по нови иновативни методи за разпространение на добри практики. Той каза още, че „ако децата отговаряха за администрацията в нашия свят, тогава нямаше да има повече войни“, тъй като климатът на посещението беше относително повлиян от събитията от втората седмица на войната в Украйна.

Учениците представиха своите класни стаи, училищния двор и спортния център. Посетихме и детската градина. Подготвените от учениците материали за различните дейности по проекта бяха изложени на специален щанд. След това се състоя церемонията по посрещането с представяне на танци и песни от учениците на турското училище. Бяхме впечатлени от детското художествено творчество и богатата турска традиция.

След това посетихме кметството, където се срещнахме с кмета Бесим Дутлулу, с когото си разменихме подаръци. Кметът предложи на всеки участник бутилка зехтин и някои други местни продукти, тъй като Акхисар е един от най-важните райони за отглеждане на маслини в света. Той разказа за историята на района и важната работа, извършена от общинската власт по въпроса за грижата за безстопанствените животни и похвали значението на програмите Еразъм за формиране на култура на разбирателство между народите.

Работата на първия ден приключи следобед с вечеря.

Вторият ден (08.03.2022 г.), беше посветен на културното наследство на района. Посетихме древния регион Сарди. Сардис (на турски: Sart ) е древен град в Мала Азия в Лидия, на която е и столица. Построен е в „сардинското поле“, равнината, която се простира между планината Тмолос и Ермос река и изтича от известната река Пактолос. Това е важен транспортен център, който води до всички посоки на Централна Азия. Намира се на около 100 километра от плажа и освен важното си транспортно положение има и цитадела. Неговите контакти с различни страни се доказват от различните открития, изведени на бял свят от изследвания в региона на Сарди. От ранните християнски и византийски времена са запазени различни сгради, включително къщи и стени. Археологическите разкопки в района започват през 1912 г. и с последвалите разкопки излизат наяве повечето от руините на храмове, пазари, театри, както и множество монети от автономния град и по-късните имперски периоди.

Посещението продължи до горещите извори на Курсунлу близо до град Салихли , който се използва като източник на отопление за около 8000 къщи. Поради повишеното търсене на местните жители, градският съвет е решил да проучи нови източници на геотермална енергия.

След това посетихме центъра на Маниса и културния парк на града. Там учениците се запознаха отблизо с турската архитектурна традиция чрез макети на исторически сгради и джамии. Те също се срещнаха „лице в лице“ с герои от известни приказки и фигури на съвременната поп култура, тъй като приказките са основната тема на нашия проект.

 

 

Вторият ден завърши с вечеря в Маниса , която се превърна в една много красива вечер с културно взаимодействие и танци от различните страни, участвали в програмата. Беше наистина красиво да видим приликите и разликите в начина на изразяване между различните съседни народи на Балканите.

Третият работен ден (09.03.2022 г.), започна с посещение в град Бурса, където се намира музеят Карагьоз и Хадживат . Карагьоз е централният герой на традиционния турски и гръцки театър на сенките, който в много случаи е кръстен на своя герой. Името му означава черноок. По предложение на турското министерство на културата и туризма към ЮНЕСКО, през 2010 г. Карагьоз е включен в представителния списък на турското нематериално културно наследство.

За произхода на Карагьозис се създават различни легенди, като някои версии говорят за произхода му от Индия или Далечна Азия (бившите съветски народни републики). Традиционно се смята , че неин създател е шейх Кустери , който идва от Бурса и умира там през 1366 г. Според легендата Хациват и Карагьоз участват в построяването на джамия за султан Орхан, първият като гледач, а вторият като работник. Диалозите на двамата мъже бяха толкова забавни, че останалите работници спряха работата си и ги наблюдаваха. Когато султанът бил информиран за забавянето, той заповядал смъртта им. По-късно шейхът съжалява за постъпката си и Кустери създава фигурите на двамата герои, за да утеши султана.

Ученици и учители изгледаха много приятно представление, разгледаха помещенията на музея и след това посетиха Улу Джамията и историческият Козахан . Следобед те посетиха впечатляващата историческа „Панорама 1326 Фетих „, който използва най-новите технологии, за да представи живота по време на разцвета на Османската империя. Денят завърши късно през нощта с връщането на групата в хотела.

Четвъртият ден (10.03.2022 г.) беше посветен на образователната част както за децата, така и за учителите. Учителите участваха в семинар за тормоза и липсата на съпричастност, а учениците участваха и в занаятчийска работилница, в която изработваха фигури на Карагьоз и участваха в импровизиран театър на сенките с помощта на местните учители.

В същия ден координаторите проведоха и своята редовна среща, на която обсъдиха напредъка на проекта до момента и решиха как да продължи, като разгледаха различни организационни въпроси. Последва посещение на музея на Акхисар и древната Тиатеира, където гостите имаха възможност да се насладят на експонати с огромна археологическа стойност, датиращи от четири хилядолетия.

Денят завърши с официална прощална вечеря, на която присъстваха, наред с други, директорът на основното училище г-н Мехмет Сагин, който придружаваше мисиите и участваше в почти всички дейности. По време на вечерята бяха връчени сертификати за участие и подаръци, последвано от много приятна танцова вечер.

Последният ден (11.3.2022) беше денят на посещението на Ефес, къщата на Богородица и музея на Ефес. Огромният археологически обект и стойността на религиозния паметник накараха емоциите да избухнат отново. Денят завърши с посещение на туристическия Кушадасъ и нощувка в Измир, като на следващия ден всички делегации заминаха за родните си места.

Това пътуване беше първото от програмата Erasmus TALES. Следващото посещение в България е насрочено за април и вече са избрани учениците и преподавателите, които ще участват в него. Участието на децата в подобни дейности несъмнено е изключително удовлетворяващо и приятно изживяване, което оставя незабравими спомени в живота им и им дава инструменти за работа в непрекъснато променяща се и мултикултурна среда в бъдеще.

Габриела Пейчева, координатор на проекта

Участници от НУ „Инж. Георги И. Вълков“ се включиха в пета среща по проекта T.A.L.E.S. в Сърбия

335914290 1268898140361597 6516006058811405515 n scaledОт 6 до 10 март 2023 г.учители и ученици от Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“ участваха в петата поредна среща по проект ЕРАЗЪМ+ T.A.L.E.S. ,която се проведе в ОУ „Svetislav Golubović Mitraljeta“Белград,Сърбия. Включиха се и учители и ученици от Гърция, България, Литва, Румъния и Турция.

В първия ден (6 март 2023 г., понеделник) сутринта делегациите посетиха училището, където бяха посрещнати от учители и ученици. Още на входа на учебното заведение ни посрещнаха ученици, облечени в народни носии с хляб, сол и сладки от горски ягоди в знак на добре дошли. За всяка страна на отделен щанд беше подготвен подходящ подарък с лични карти за всеки член на делегацията. В залата се проведе тържествен прием, на който бяха изложени флаговете на всички страни партньори. Церемонията се състоеше от колажна програма, в която гостите бяха запознати с историята, културата и природата на Сърбия. Празничното събитие започна с кратък филм за Сърбия и Белград, последван от драматизация на историята на страната, а след това имаше  песни, рецитации и танци от сръбски ученици. Особено емоционално за всички участници беше представянето на игри от всяка от страните партньори. Чрез музика домакините представиха богатото културно наследство на сърбите със смесица от песни от всички части на страната и региони, където живеят сърби. Накрая показаха част от богатия сръбски фолклор. Събитието зарадва всички с детско творчество и богата сръбска традиция. На церемонията присъстваха представители на Министерството на образованието, Миодраг Савович, образователен съветник на Белградската училищна администрация, Община Земун, Марияна Пантич, Фондация Темпус, както и директори на други училища в Земун. Бяхме топло посрещнати от местния координатор на проекта Александра Данилович, учител по математика и директора на училището г-н Игор Войнович. Директорът говори за участието в европейски проекти, които отварят нови възможности за развитие и поддържане на културен диалог между участниците, с акцент върху комуникацията, обменят опит и примери за добри практики и работят върху нови иновативни методи за подобряване на учебния процес. По този повод на директора и координатора на сръбското училище бяха връчени подаръци от всички делегации от партньорските училища.

Учениците от училището-домакин разведоха гостите из класните стаи, двора и малкия етно кът, създаден в училището. След това в учебното заведение се проведе обяд за всички участници в мобилността и гости. Богата сръбска трапеза приготвиха за гостите родителите на учениците от училището домакин. Последва спокойна разходка до сградата на училището, която е в процес на реконструкция, където на всички участници бяха раздадени каски, за да отправят по този начин символично послание с какво нетърпение училището-домакин чака да се върне в собствената си сграда След завръщането си в училище дейността по проекта беше реализирана.

Втори ден (вторник, 7 март 2023 г.) включваше посещение на Народно събрание, Калемегдан (екскурзовод Željko Petrović), споделен обяд (механа „Акустик“), музей на Иво Андрич, музей на Никола Тесла (интерактивно посещение), музей на Вук и Доситея, където участниците се запознаха с Кирилицата и делото на Вук и Доситей, както и значението на тяхното творчество в областта на езика, литературата и културното наследство на сръбския народ.

Ден трети (сряда, 8 март 2023 г.) След това делегациите посетиха Община Земун, където се срещнаха с кмета Гаврила Ковачевич, с когото си размениха подаръци. Кметът подари на всеки участник малък сувенир и подарък за училището за спомен от престоя им на територията на местната власт. След това гостите се разходиха из стария център на Земун.

На четвъртия ден (четвъртък, 9 март 2023 г.) от престоя си в Сърбия участниците в мобилността посетиха Двор на Дединя, където, придружени от екскурзовод на английски език, научиха повече за историята на Сърбия по време на управлението на династията Караджорджевич и създаването на Кралство Югославия, както и времето след Втората световна война. След това посетиха Националната библиотека, църквата „Свети Сава“ във Врачар, както и един от най-старите квартали в Белград – Скадарли. С спокойна разходка всички заедно преминаха през центъра на града (Trg Republike, National Theatre). Накрая всички заедно разгледаха изложбата от снимки-илюстрации на приказки, изработени от всички училища през изминалото тримесечие, които бяха изложени в училищното пространство, оформено с много внимание и креативност.

Петият ден (петък, 10.03.2023 г.) беше посветен на представянето на драматизации на приказки (подготвени от ученици от различни страни. Бяха представени следните басни: Грозното патенце (Гърция), Красавицата и звяра (Литва) , The Musicians of Bremen (Сърбия), Thumbelina (Турция), Ivica and Marica (Румъния), Pepeljuga (България) Организиран бе семинар за учители с изявени експерти в областта Марина Бенчина, главна медицинска сестра, Миляна Чорович, магистър психолог , Саня Дунич, магистър по психомоторна рехабилитация и възпитател на Консултативния център за млади хора, Здравен център Земун По време на престоя им в Сърбия бяха проведени семинари, в които участваха както ученици, така и учители. Тези семинари бяха както следва: По време на престоя ни в Сърбия се проведоха различни събития и семинари, в които участваха ученици и се проведе лекция за учители.Представяне на английски език на мини-проекта „Dramatization of my fractured story” (петък, 10 март). Представяне на английски език на изследването „Addiction and Adolescence“ под формата на международно телевизионно предаване.

(понеделник, 6 март) Изложба на творби от конкурса за рисуване „Старата приказка като мотив за нова модифицирана приказка“, проведен през предходните месеци (четвъртък, 9 март), който насърчи въображението и креативността на учениците (писане и рисуване). Работилници за ученици: 1. Уъркшоп: Въведение в критичното мислене (сряда, 8 март, Konak kneginja Ljubica – уъркшоп с Ясминка Петрович, известна детска писателка. Уъркшопът е базиран на книгата „100 лица на стола“) 2. Семинар: Поемане на рискове (петък, 10 март) 3. Семинар: Натиск и влияния (петък, 10 март) 4. Семинар: Аз съм отговорен (вторник, 8 март) Лекция за учители: „Какво може да направи учителят, за да предотврати пристрастяването“ (петък, 10 март) Мобилността приключи с прекрасни впечатления и удовлетворение за всички участници.